Fontos megkülönböztetni és megismerni a kókuszolaj fajtáit mielőtt egy üveggel leveszünk a polcról vagy egy azt tartalmazó készítményt készülnünk megvásárolni.
A Copra definíció a szárított kókuszt jelent. Szárítása történhet napon, kemencében, füsttel vagy ezeket kombinálva, ekkor a termék még fogyasztásra alkalmatlan. Kókuszdió a legbőségesebb mennyiségben a csendes-óceáni szigeteken és Ázsiában terem. Az ottani emberek összegyűjtik őket és a falvaktól messzire többnyire copra készítő üzemekbe viszik őket. Ezek felvásárolják őket a coprát és nagymértékű finomítási eljárást alkalmazva ipari módon gyártják a kókuszolajat tömegesen. Ezen eljárás során a kókuszban lévő vitaminok és aminosavak és ásványi anyagok nagyrészt megsemmisülnek. Ennek következtében egy a szervezet által sokkal értéktelenebb olaj lesz a végtermék.
Jelölése RBD (Refined Bleached Deodorised) Fehérített, finomított, szagtalan olaj.
Létezik úgynevezett pogácsa préselt verzió, amely kémiai finomítással történik a hexán oldószerként való ( kőolaj származék ) hozzáadásával, mely technika segítségével a Copra-ból 20%-al több olajat tudnak kinyerni. A kész termékben maradhat hexán tartalom, amely káros az egészségre, benzin és ragasztóanyagokban megtalálható alkotórész.
A következő a hidrogénezett kókuszolaj. Itt a feldolgozási folyamat során nagyban megváltozik az olaj szerkezete, egészségünkre káros transz zsírsav vegyületek jönnek létre. Eza fajta a fogyasztásra legalkalmatlanabb, szilárd halmazállapotú még magasabb hőmérsékleten is, akár papírba is csomagolható.
Majd következik a leggyakrabban előforduló olajfajta. Ez az MCT olaj. Jellemző tulajdonsága, hogy a hidegre téve is folyékony halmazállapotú marad. Ezt az olajat nagyon sokszor használták és sajnos még most is előfordul, hogy használják kozmetikai termékekben, az utóbbi időben azonban mint étolaj van gyakrabban a használatban. A kókuszolaj legértékesebb alkotóelemét a laurinsavat kivonják belőle, más ipari célra, ezért a kapott olaj tulajdonképpen egy laurinsav melléktermék.
A legtöbb esetben a kókuszolaj címkéjén sajnálatos módon nem található elegendő, és hiteles információ annak eredetével, minőségével és az előállítási módjával kapcsolatban.
Amennyiben a terméken csak annyi van feltüntetve, hogy kókuszolaj, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy a Copra-ból kivont illat és ízmentes, olcsó árkategóriájú, finomított kókuszolajról van szó.
A szűz minősítésre csak azok az olajok méltók, amelyek frissen reszelt kókuszból készülnek. Ami Copra-ból készül, a fentiekben részletezett nyomós okok miatt nem nevezhető szűz kókuszolajnak.
Az eredeti szűz vagy extra szűz (VCO) kókuszolajat az aznap leszedett kókusz húsából hideg sajtolással készítik. A friss kókuszt természetes módon szárítják majd az olajat kipréselik belőle vagy nedves őrlési folyamattal a friss kókuszdió húsából szárítás nélkül gyűjtik be. Az őrlést követően kókusztejet sajtolnak, ami igazándiból egy természetes olaj a vízben pedig emulzió. Az olaj kinyerése végett ezeket különböző természetes módokon elválasztják egymástól pl hűtéssel, centrifugálással, erjesztéssel. A centrifugálás során a gyorsaság hatására az olaj és a víz különválik egymástól. Erjesztéskor a kókusztejet tartályokba helyezik ülepedni, így az olaj a tetejére kerül. Az ezen eljárással nyert kókuszolajból kiszűrik a szárazanyag tartalmat, a végeredmény pedig egy máshoz nem hasonlítható mennyei kókusz ízű és illatú prémium minőségű kókuszolaj, Szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, színe fehér, zsírszerű anyagú. Szobahőmérséklet felett színe aranyló, selymesen folyékony, semmivel össze nem hasonlítható illatától azonnal a trópusokon érezzük magunkat.
Mi a Yanrata bio natúrkozmetikumoknál kizárólag prémium minőségű hidegen sajtolt szűz kókuszolajat (VCO- Virgin Coconut Oil) használunk.
A kókuszolaj és annak rendkívülien jótékony egészségügyi hatásai már legendásak, amiért leginkább antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetünk. A kókuszolaj laurinsavban igen gazdag olaj. A laurinsav egy egészséges telített zsírsav, mely a kókuszolaj kivételével kizárólag az anyatejben van jelen. Szervezetünkbe jutva monolaurinná alakul, mely baktérium-, vírus- és gombaölő, erős immunrendszer erősítő tulajdonságokkal rendelkezik. A hagyományos orvoslás évezredek óta használja, az Ayurvéda fontos része. Ezen tulajdonságainak köszönhetően segít helyreállítani a bőrünk és hajunk egészséges egyensúlyát miközben ápolja, hidrtálja és táplálja, feszesíti azt. Erős antioxidáns hatásának köszönhetően meggátolja a szabad gyökök kialakulását, nagyszerű anti-aging készítmény, csökkenti a ráncok megjelenését. A telített zsírok közel 90%-át tartalmazza, az egyik legjobb arca és testre használható olaj. Meglehetősen magas E-vitamin tartalmának köszönhetően, erős antioxidáns hatású, hatékonyan segíti a bőr regenerációját. A száraz és irritált bőrnek igazi manna, behatol a bőr mélyebb rétegeibe és feltölti azt. A különböző bőrproblémákra is nagyszerű gyógyír, mit a gyulladások, pattanások, pikkelysömör, ekcéma, gyengéden de hatékonyan fertőtlenít és megnyugtat, gyengéden ápol. Kisebb napégések és kiütések kezelésére is kíválóan alkalmas mivel molekula szerkezetének köszönhetően könnyen beszívódik a bőrbe és kifejti nagyszerű hatásait. Kiegyensúlyozó hatásával minden bőrtípusra gyógyírt jelent. Egyenletes bőrtónust eredményez, helyreállítja a károsodott bőrsejteket, növeli a bőr rugalmasságát. Rendszeres használatával helyre tudjuk állítani károsodott bőrsejtjeinket. Hajas fejbőrön is nagyszerűen használható, a haj mélykondicionálásához. Az indonéz nők kókusztejjel mossák, gyönyörű és fényes hajukat, a polinéz nők pedig hajukra és bőrükre is használják a hodegen sajtolt szűz kókuszolajat, ezzel teljesen kihasználva a növény gyógyító és szépítő erejét. Ezenkívül remekül kezeli a problémás pl. a korpás fejbőrt, nyugtató, hidratáló hatású, csökkenti a protein veszteséget. Erősíti a hajgyökereket, elősegíti a hajnövekedést, csökkenti a töredezett hajvégeket, és új életre kelti a károsodott hajat.
Bio szűz hidegen sajtolt kókusz olajat tartalmazó készítményeink:
BIO luxus testvaj – keserű mandula
BIO luxus testvaj – ylang ylang
BIO tápláló testvaj – narancsos csokoládé illattal
BIO tápláló testvaj – csillámló hangulat téli varázs illattal
BIO tápláló testvaj – szerelem illata
BIO anti-aging mélyhidratáló kézkrém – fahéj ilattal
BIO anti-aging mélyhidratáló kézkrém – vanília ilattal
BIO anti-aging mélyhidratáló kézkrém – illóolaj mentes
BIO kókuszolajos ajakápoló – tubsban
BIO kókuszolajos ajakápoló – rúzs tubsban
BIO aranycsillámos kókuszolajos ajakápoló – rúzs tubsban
BIO gyémántcsillámos kókuszolajos ajakápoló – rúzs tubsban